Saiful Nang's Personal Fotoblog

By: Saiful Nang My Private Photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 24-Jan-2008 05:33 Email | Share | | Bookmark
EXPO CS di MV

Lawatan "Surprise" Ning & Chris...tgh nego package
team CS kat booth bersama ning & Chris. Adi amik gambar...
Ni hari sebelum tu, dok menggantung gambar2
View all 4 photos...
Last week ada join expo anjuran Harenet. Memang sangat memenatkan tapi sangat best. Ini kali pertama CS join expo seumpama ni. Walaupun diletakkan di bahagian belakang bersebelahan dgn CT Catering (The only 2 malay booths). Mencabar pasal less trafficker. Ramai yang tak perasan pun kewujudan booth CS kerana kedudukan yang agak terkebelakang. 1st day hari jumaat dah risau, jadi plan tukar...target dah diturunkan. Bajet untuk 3 hari tu, dapat balik modal pun dah cukup bagus. Thanks god...with all the hardwork and great teamwork (plus the idea of sandwich man kat entrance), we managed to get breakeven pada awal hari kedua.

Ikut kan memang susah untuk conclude that much sales. kekerapan trafic dalam 20 orang sejam. Gila betulll...bayar sama. Tapi next time kepada sesiapa yang nak baut expo, confirm...location SANGAT PENTING. Takpe lah...kali ni kita tak rugi walaupun tak buat banyak sangat. Next exhibition mmg kita dok entrance betul. Kalau orang tak jumpa...tatau lah hehhehe.

Apa pun, we gain experience & lesson. That one...priceless!


MENGELUH - Bonus Track

Semalam ada dapat 1 email lagi. Seperti biasa, tentang "keluhan". Keluhan-keluhan biasa yang saya dengar ialah...

"Duit takde nak beli camera"
"Susah nak dapat client, semua memilih..."
"Saya cuma ada camera dgn lens cap ayam sahaja, tak boleh lah jadi macam SN..."

Dan banyak lagi. Saya hargai kepada semua email2 tersebut. Memang kerap saya terima email macam tu. Tapi harini saya terpanggil untuk berkongsi sikit tentang "Keluhan". Saya dibesarkan dalam keluarga melayu yang tipikal....selalu mengeluh dengan nasib. Semasa saya kecil, mungkin pada masa tu arwah emak dan ayah pun belum matang lagi. Mereka selalu mengeluh dengan nasib sendiri. Tapi bila saya dah melangkah dewasa, mereka pun semakin matang. Mereka kurang mengeluh, sebaliknya mereka berusaha supaya tiada keluhan.

Contohnya...

Keluhan : "Susahnya hidup, gaji RM300 anak nak sekolah tinggi2..."
Tindakan Negative : "Mengeluh dan mengharapkan bantuan, jika tidak...anak tak dapat nak sekolah tinggi2".
Tindakan Positive : "Gaji RM300 sebulan tak cukup...jadi, kena kerja luar / partime / ambil upah asalkan dapat rezeki halal untuk sekolahkan anak tinggi2"

Itu lah bezanya kan. Saya tertarik dengan iklan petronas yang pakcik cacat kaki tu (lakonan hafsham), menarik messagenya. Sebenarnya, kita boleh jadi lebih kuat dan lasak tanpa "bantuan". Mesti kena usaha sendiri dan terus jalan ke hadapan. Mengeluh takkan mengubah apa2. Dulu saya pun rajin mengeluh...pernah saya mengeluh..."Macammana nak beli camera untuk ambik gambar..."

Kalau saya berfikir negatif, mungkin hingga sekarang saya tak berada di sini. Oleh kerana cabaran2 ini berlaku...saya tak pernah jadikan itu halangan. Jadi, kita perlu berusaha dengan daya kreativiti yang kita ada. Itu yang buatkan kita lebih pandai. Ini tafsiran saya sendiri secara peribadi tentang "keluhan" (mungkin takrifannya bercanggah dgn wikipedia).

Keluhan = Mencari excuse untuk tidak berjaya sambil duduk2 tanpa usaha sambil mengharap bantuan orang lain.

Biasa orang mengeluh, secara tak langsung dia dah create a WALL yang block pemikiran dia kepada SEGALA kemungkinan yang membawa kepada PENYELESAIAN. Akhirnya, tidak ada penyelesaian sekadar keluhan yang CONFIRM tak ada penyelesaiannya. Jadi, hentikan lah mengeluh. Kerana mengeluh ini menyebabkan kita jadi lemah untuk terus melangkah lebih jauh.
Maaf kepada yang email saya mengadu masalah ni, ada yang saya tak sempat nak reply pun, tapi pikirkan yang positif dari apa yang saya tulis, dan jadikan ini sebagai sebahagian dari jawapan kepada persoalan anda.

Enjoice!


SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government


Tuesday, 22-Jan-2008 11:07 Email | Share | | Bookmark
Have u seen Salman Khan's House

me in front of Salman's house
Click the thumbnail then u can see Salman Khan's house. Kan hindustan ni fantasy. Dalam movie kalau rumah tak macam istana tak sah. Honestly masa driver cakap nak tunjuk rumah Salman, masa tu dlm kepala dah pikir rumah banglo dgn tangga berpusing2 yang simetri. Sekali sampai sana rupanya, cuma 1 unit apartment (yg tingkat 1 yg ada balcony tu rumah Salman).

Ini dah cukup baik. Tahap celebrity yang kaya raya. Bayangkan yang orang2 biasa. Kat mana mereka tinggal?

Saiful Nang
Mumbai


Tuesday, 15-Jan-2008 07:31 Email | Share | | Bookmark
Jumpa di SANAAA!!!



PERINGATAN : Untuk customer2 yang berhajat untuk mendapatkan wedding (Actual Day / Event) package, kami tidak ada menyediakan consultation untuk Actual Day Wedding Photography semasa exhibition. Jangan Risau, anda akan kami hubungi untuk temujanji diluar dari tarikh expo. Walaubagaimanapun, sample2 untuk ACTUAL DAY wedding photography akan kami sediakan untuk tatapan.

Kepada yang berminat dengan PRE-WEDDING / PORTRAITURE dan juga yang berkehendakkan sebuah website perkahwinan yang murah tanpa perlu mempunyai asas dalam pembangunan laman web, expo ini adalah tempat yang betul untuk anda kunjungi.

Ulang Suara : Tidak Akan ada Consultation untuk ACTUAL DAY Wedding Photography di expo ini. Hanya untuk portraiture SAHAJA.

Selamat berkunjung

SAIFUL NANG

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government


Wednesday, 9-Jan-2008 13:10 Email | Share | | Bookmark
Ning's Pre-wedding


Gambar ini adalah hakmilik mutlak candidsyndrome dan tidak boleh diguna pakai atau dipindahkan
dan juga dibuat apa2 salinan dalam apa2 cara dan media tanpa kebenaran bertulis dari pemilik
jenama CandidSyndrome (Colours of Asia Sdn Bhd) dan izin publisiti daripada Ning Baizura & Chris Omar Shariff


Last week, kuala selangor berdebu dgn aksi rempit Chris & Ning dengan Vespa Piagio buatan Italy yang telah berumur tak kurang 30 tahun. Gambar ini merupakan scene yang terlama kami ambil untuk mendapatkan hanya dengan 2 kali cuba. Pada musim wedding Ning ini, CS telahpun dilantik sebagai Official Photographer Team yang merakamkan detik2 persiapan dan detik2 gemilang perkahwinan Ning & Chris. Untuk shot ini, 4 orang jurugambar CS dibantu oleh 3 orang crew CS dan juga 6 orang crew dari Ning & Associates berada di lokasi. Scene di atas mengambil masa 20 minit dan melibatkan penutupan jalan sepanjang 250 meter. Di tambah dgn penggunaan komunikasi radio untuk koreografi dan melibatkan gambar dari 4 sudut berbeza dengan 1 sudut kritikal (Sampai meniarap atas jalan berdebu). Well...many more to come in NING'S WEDDING BOOK this February.


SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government


Monday, 31-Dec-2007 06:39 Email | Share | | Bookmark
Good Bye 2007, Welcome 2008

Video clip CSian yg menyambut new year di office. Sob sob sob...

2007 tahun yang paling mengembirakan untuk saya, dan juga ada kejadian2 yang paling menyedihkan dalam hidup saya sebagai seorang karyawan fotografi. Terlalu banyak untuk diceritakan, terlalu manis untuk disimpan sendiri dan ada yang terlampau pahit untuk diceritakan. Apapun, 2007 merupakan usia "remaja" saya dalam dunia fotografi dan juga dalam dunia keusahawanan. Tahun 2008 yang bakal tiba saya pastikan akan menjadi 1 tahun yang sangat hebat berbanding tahun2 sebelumnya.

Antara intisari yang telah terjadi pada tahun ini. Apa yang telah saya dan CS capai setelah berhempas pulas sebagai sebuah pasukan yang sangat tinggi semangat keSATUan nya. Tak lupa juga peristiwa2 getir yang berlaku...

- CS Di buka dengan pakej pengenalan 3 jurugambar CS yg telah dinobatkan sebagai senior photographer CS (Mukhriz, Jay Farhana & Udey) dgn fee pengenalan sebanyak RM1080
- 80-90% booking telah diterima untuk bulan June, August, dan November seawal bulan 2, tahun ini.
- Memecahkan angka 6 digit kepada 7 digit dalam jumlah revenue dalam wedding fotografi semenjak ditubuhkan pada November 2004.
- MEnamatkan zaman bujang dgn isteri saya Intan Salwani
- CS Melancarkan sebuah lagi album buatan tangan yang mempunyai ciri dan design yang exclusive untuk pelanggan2 CS sahaja.
- CS Melancarkan pakej ke-2 tahun 2007 dgn harga bermula pada RM1480
- CS memperkenalkan seorang lagi jurugambar berpotensi besar Shafiq Akmal kepada pasaran.
- Berjaya dipilih sebagai jurugambar rasmi untuk perkahwinan diRaja Brunei Darussalam selama 15 hari di Bandar Seri Begawan (Dengan kerjasama rapat dengan CS Brunei)
- Menembusi "White Market" untuk wedding photography di United Kingdom buat kali ke-2 dan buat kali pertama untuk pasangan "White British".
- Pejabat CS dipecah masuk dan kehilangan paling besar kami di anggarkan sejumlah 35k. Tetapi semua gambar2 client selamat dengan sistem backup berkala kami.
- CS di anugerahkan sebagai kumpulan jurugambar rasmi untuk Perayaan hari Kemerdekaan Negara yang ke -50 untuk Merdeka Raksasa di Stadium Merdeka.
- Ibu saya meninggal dunia setelah 4 hari dimasukkan ke hospital kerana sakit perut
- Saya menerima sebuah kereta idaman sebagai penguat semangat untuk terus maju kehadapan lagi pada masa2 mendatang.
- CS buat julung2 kalinya pengadakan seminar untuk jurugambar2 perkahwinan yang telah dihadiri kira2 100 orang jurugambar bagi membincangkan penstrukturan dan piawaian fee dan kualiti jurugambar perkahwinan di Malaysia. Seminar telah berlangsung di IKRAM.
- SN & CS telah berjaya mengadakan sebuah kursus tertutup kepada kira 40 orang jurugambar perkahwinan yang berhajat untuk berjaya di peringkat negara dan antarabangsa. Senarai peserta kursus telah penuh seawal hari ke-3 ia di iklankan di dalam forum photoschool ( http://www.candidsyndrome.com/forum )
- CS pada hari ini mempunyai kapasiti seramai 9 orang kakitangan sepenuhmasa dan kesemua jurugambar2 CS adalah jurugambar sepenuh masa.
- CS Bersedia untuk mengorak langkah besar pada 2008 dengan kira2 35% kapasiti CS untuk tahun 2008 telahpun habis ditempah.
- Adik beradik saya telah berjaya mendapatkan Ayah saya seorang teman hidup baru untuk meneruskan hidup seperti sediakala.
- Akhir sekali, CS telah pun mempunyai seorang waris yang bakal lahir pada August 2008 atau dlm kata lainnya....(Isteri saya dah pregnant 6 minggu pada tarikh ini).

Secara keseluruhannya, saya boleh katakan, ini lah tahun yang paling mencabar dalam hidup saya. Tahun yang paling banyak kejadian suka dan duka. Semuanya terjadi pada tahun ini. Di harap, dengan pengalaman pada tahun ini akan menjadikan saya dan team CS lebih kuat untuk menjalani hidup pada tahun akan datang. Tahun 2008 pada kami...adalah tahun kegemilangan CS yang bakal melonjakkan nama CS setapak lagi.

Goodbye 2007!


SAIFUL NANG

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net