Saiful Nang's Personal Fotoblog

By: Saiful Nang My Private Photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 29-Sep-2007 00:26 Email | Share | Bookmark
CORPORATE!!


Left: Gambar crane dan di atas dermaga yang dibina oleh customer saya (xyz sdn bhd milik Datuk N) Right: Sebahagian excavation work dalam prosess "land reclaimation" yang juga customer saya buat.

Penang Port view dari satu lagi crane. Illegally climb up there. The time they asked me to go down, I already have this pic.

Pandangan Penang Port dari Tanjung Tokong pada kira2 jam 6.45 pagi.

Projek perumahan mewah di atas kawasan yang dibangunkan oleh xyz sdn bhd

Satu pagi di Penang Port

Sepetang di Penang Port (Lepas buka puasa, buka atas port)

Sebuah connecting bridge yang masih dalam pembinaan oleh abc & associate consultant yang juga dimiliki oleh Datuk N

Sebahagian pekerja construction mula masuk kerja di site pelabuhan ini

Seorang pekerja yang sedang membuat kimpalan kepada besi foundation

More picture HERE

SN shoot for corporate ke?

Ramai yang tak tahu, dan kita pun jarang2 nak tunjuk projek2 yang kami buat untuk customer2 kami yang budiman. Cerita sebenarnya begini, dalam sebulan ada 5 atau kadangkala hingga 10 inquiries untuk shoot corporate. Tapi tak banyak yang kita dapat. Sebab musabab PALINNGGG banyak saya terima ialah..."Boss I bajet RM500 shj, company I tadek bajet besar, Kita dah dapat photographer yang boleh buat for RM300 dan macam2 lagi). Memang ada beza professional yang memang buat for quality and satisfaction dan some partimer yang ambil gambar for the sake of getting extra income (not all partimer macam ni, I know a lot of good one out there).

Alhamdulillah, so far beberapa company yang appreciate that differences. Petronas, MKLand dan TM adalah antara nama2 besar yang pernah bersama kami. Lihat sahaja shot2 di atas, mesti kena ada full passion in it. Kena tunggu timing yang baik dan kena ada precedent studies sebelum memulakan pengambaran. Antaranya weather forecast, location & geography, customers' needs dan banyak lagi yang perlu melalui precedent studies sebelum kita angkat camera. Lagi2 outdoor shooting macam ni, faktor cuaca memang sangat memenatkan. We can trust politician but not weather, it can change in a minute.

Mahal ke RM2500 sehari berbanding upah consultant yang ribuan sehari? Pada customer2 yang hire saya dan professional2 di luar sana, memang mereka sudah terbuka minda mereka terhadap images yang baik yang boleh menjadi modal kepada gerakan mereka pada masa akan datang. Apa kata yang lain?

Quote:
Nice corporate pictures.
Tahun 2004, 2005 dan 2006 saya ada terima job corporate shot, paling tinggi company sanggup bayar rm200 satu job, company lain bawah rm200 satu job. Shot bangunan, lanskap golf, dan dalam office. Kebanyakkan gambar mereka guna untuk buat pemplet dan buku laporan tahunan syarikat. Ketika shooting saya buat seorang diri walau ada job foto yg memerlukan sekurang-kurangnye seorang pembantu untuk angkat barang kerana rm200 satu job tak cukup saya nak bayar upah pembantu walaupun pembantu minta rm30 sehari. Saya tak minta bayaran tambahan kerana takut dikatakan demand dan takut hilang job. Namun, sejak dapat tahu company yang menguruskan antara saya dan corporate company terima bayaran rm12,000 satu job foto corporate, julai 2007 saya mohon rm1200 untuk satu job foto corporate. Hanya 10% dari bayaran yang mereka terima. Dan mereka kata mahal. Dan sehingga ke hari ini saya tak pernah terima satu pun job foto corporate. Inilah pengalaman saya. - Farid, Omedia


dan ini dari seorang lagi fellow professional

Quote:
story to share ...

job nie baru je lagi..
nak kata company ni bukan calang-calang.. i think CS pun dapat juga dari company nie..
since adalah orang dalam yang kenal.. price di open dengan harga RM 1200 per day... tapi still being considered mahal to them... bukan orang dalam yang kata tapi committee nya... mereka minta murah lagi dengan kuantiti gambar yang banyak dalam bentuk sticky album. Nego-nego sehingga jadi RMXXX... tapi saya sedih... event kami cover tu kos makan sahaja mencecah almost RM15,000 ribu...
belum lagi kos-kos lain.... malang sekali... sampai sekarang RMXXX tu tak dibayar-bayar... bagi album pun buat diam aje. Siap kondem-kondem... kalau nak kondem pada harga mahal ok juga... tapi kondem pada harga murah... apa ni ? nak suruh kami makan pasir ke ? Itulah juga saya pun tak gemar buat job corporate.... nama je corporate.. tapi menilai photographer umpama keparat - Didiz, JB


Bidang pengkhususan saya ialah wedding, dan commercial & corporate photography merupakan my second major. Tetapi, ada yang berani dan yakin dengan kebolehan kami. Cuma mungkin tak semahal seperti Din Arshad atau Jen Siow. Jika mereka buat wedding pun, mungkin juga tidak semahal photographer2 yang "specialise" dalam bidang itu.

Saya akui sukar untuk mengubah keadaan. Saya ada beberapa orang kawan yang kerjanya membuat costing untuk syarikat tempat dia bekerja (public listed company). When come to "photography" part, selalu kena slash out the budget. Itu dah biasa. Secara teknikal, professional dalam bidang ini kalau turun shooting mesti bawak 2-3 orang crews dan equipment camera & lampu yang berharga tak kurang 30k. Ini semua dibuat untuk menghasilkan outcome yang berkualiti tinggi dan bertaraf antarabangsa. Kiranya, tak malu lah nak tunjuk brochure & company profile kita ke client2 luar negara kan? Tapi bayangkan jika mereka di bayar pada kadar RM500 sehari. 3 crews & 1 jurugambar + equipment puluhan ribu itu, mana kan dapat di tanggung dengan RM500. Saya jamin, jika RM500 yang dicari, kualiti mungkin akan berkurang. Tak ada siapa yang akan terima RM500 dan bawa 2-3 orang crews dan equipment yang puluhan ribu.

Alhamdulillah, last month saya berjumpa dgn Datuk N di pejabat beliau. Setelah berbincang, beliau bersetuju untuk invest dalam photography. No wonder I can see him expanding beyond the national border. Datuk N dan syarikat tempatannya sendiri dah sampai ke Dubai. Lepas ni, Datuk N dah tak malu nak tunjuk gambar2 project dia di Malaysia ni. I really hope, gamabr2 saya ni dapat membantu Datuk N lebih banyak dalam memenangi hati lebih banyak client antarabangsa. Pada saya, gambar lah perantara yang jelas untuk future customer melihat apa yang telah kita buat. Betapa hebatnya project yang dibuat sebelum tu, gambarnya tak cantik pun susah juga. Sebab mereka akan tengok gambar. 1st impression is important to get into the next step. Sudah pasti, ini tak datang dengan murah.

Okey hummm, I went for a few days shootings in Penang and Langkawi recently. These are some of the shots. There are more but this are few that i can show. The rest still i have to keep for the customer exclusively. It was about 5 days shootings in 2 places with about 5 locations altogether. Bad weather is something that we can't control. Hence, we have to find the "fine" day. As a result, we woke-up on 5am every morning. Do some reccee and plan the shot then shoot.

I do commercial from RM2500 a day (Professionally done with lighting & crews). Send your inquiry if your company interested with our creative juice. We'll make your images better and bring your business further. ENJOICE!


THE MOST SUCCESSFUL WORKSHOP I EVER ORGANISED





Pictures credit to Farid http://omedia.fotopages.com

Last week, I organised the most comprehensive and so far the most successful workshop since I known as a photographer. The course attended by 40 participants (in the pictures, some went home straight away) and that was the 1st time i revealed my pathway from the beginning until today. Some fun practical session as well. Well, I dont plan to do it again. But for those interested in "Photography Workshop & Practical Session" with me after Raya, just check this space for the ad. As usual...LIMITED SEATS only. Sorry for those yang nak join my last crash course but "Fully Booked".

Till then, check this page every week for more updates! Enjoice!

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@gmail.com


The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for "Merdeka Raksasa" in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net