Saiful Nang's Personal Fotoblog

By: Saiful Nang My Private Photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jan-2008 05:33 Email | Share | Bookmark
EXPO CS di MV

Lawatan "Surprise" Ning & Chris...tgh nego package
team CS kat booth bersama ning & Chris. Adi amik gambar...
Ni hari sebelum tu, dok menggantung gambar2
semua petugas dgn t-shirt "shoot-u" masing2.
Last week ada join expo anjuran Harenet. Memang sangat memenatkan tapi sangat best. Ini kali pertama CS join expo seumpama ni. Walaupun diletakkan di bahagian belakang bersebelahan dgn CT Catering (The only 2 malay booths). Mencabar pasal less trafficker. Ramai yang tak perasan pun kewujudan booth CS kerana kedudukan yang agak terkebelakang. 1st day hari jumaat dah risau, jadi plan tukar...target dah diturunkan. Bajet untuk 3 hari tu, dapat balik modal pun dah cukup bagus. Thanks god...with all the hardwork and great teamwork (plus the idea of sandwich man kat entrance), we managed to get breakeven pada awal hari kedua.

Ikut kan memang susah untuk conclude that much sales. kekerapan trafic dalam 20 orang sejam. Gila betulll...bayar sama. Tapi next time kepada sesiapa yang nak baut expo, confirm...location SANGAT PENTING. Takpe lah...kali ni kita tak rugi walaupun tak buat banyak sangat. Next exhibition mmg kita dok entrance betul. Kalau orang tak jumpa...tatau lah hehhehe.

Apa pun, we gain experience & lesson. That one...priceless!


MENGELUH - Bonus Track

Semalam ada dapat 1 email lagi. Seperti biasa, tentang "keluhan". Keluhan-keluhan biasa yang saya dengar ialah...

"Duit takde nak beli camera"
"Susah nak dapat client, semua memilih..."
"Saya cuma ada camera dgn lens cap ayam sahaja, tak boleh lah jadi macam SN..."

Dan banyak lagi. Saya hargai kepada semua email2 tersebut. Memang kerap saya terima email macam tu. Tapi harini saya terpanggil untuk berkongsi sikit tentang "Keluhan". Saya dibesarkan dalam keluarga melayu yang tipikal....selalu mengeluh dengan nasib. Semasa saya kecil, mungkin pada masa tu arwah emak dan ayah pun belum matang lagi. Mereka selalu mengeluh dengan nasib sendiri. Tapi bila saya dah melangkah dewasa, mereka pun semakin matang. Mereka kurang mengeluh, sebaliknya mereka berusaha supaya tiada keluhan.

Contohnya...

Keluhan : "Susahnya hidup, gaji RM300 anak nak sekolah tinggi2..."
Tindakan Negative : "Mengeluh dan mengharapkan bantuan, jika tidak...anak tak dapat nak sekolah tinggi2".
Tindakan Positive : "Gaji RM300 sebulan tak cukup...jadi, kena kerja luar / partime / ambil upah asalkan dapat rezeki halal untuk sekolahkan anak tinggi2"

Itu lah bezanya kan. Saya tertarik dengan iklan petronas yang pakcik cacat kaki tu (lakonan hafsham), menarik messagenya. Sebenarnya, kita boleh jadi lebih kuat dan lasak tanpa "bantuan". Mesti kena usaha sendiri dan terus jalan ke hadapan. Mengeluh takkan mengubah apa2. Dulu saya pun rajin mengeluh...pernah saya mengeluh..."Macammana nak beli camera untuk ambik gambar..."

Kalau saya berfikir negatif, mungkin hingga sekarang saya tak berada di sini. Oleh kerana cabaran2 ini berlaku...saya tak pernah jadikan itu halangan. Jadi, kita perlu berusaha dengan daya kreativiti yang kita ada. Itu yang buatkan kita lebih pandai. Ini tafsiran saya sendiri secara peribadi tentang "keluhan" (mungkin takrifannya bercanggah dgn wikipedia).

Keluhan = Mencari excuse untuk tidak berjaya sambil duduk2 tanpa usaha sambil mengharap bantuan orang lain.

Biasa orang mengeluh, secara tak langsung dia dah create a WALL yang block pemikiran dia kepada SEGALA kemungkinan yang membawa kepada PENYELESAIAN. Akhirnya, tidak ada penyelesaian sekadar keluhan yang CONFIRM tak ada penyelesaiannya. Jadi, hentikan lah mengeluh. Kerana mengeluh ini menyebabkan kita jadi lemah untuk terus melangkah lebih jauh.
Maaf kepada yang email saya mengadu masalah ni, ada yang saya tak sempat nak reply pun, tapi pikirkan yang positif dari apa yang saya tulis, dan jadikan ini sebagai sebahagian dari jawapan kepada persoalan anda.

Enjoice!


SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net